618 poze   52735 vizite

2 RANDUNICA DE SAXONIA

_____Scurta prezentare a rasei Randunica de Saxonia_____

Porumbelul Randunica de Saxonia face parte din grupa porumbeilor de culoare, o grupa foarte vasta atat din punctul de vedere al desenului si culorii cat si a celorlalte elemente ce caracterizeaza rasele de ornament: mot semicircular pe ceafa sau incaltatura bogata.
Selectia acestor porumbei a inceput in Germania si centrul Europei cu circa 200 - 300 de ani in urma.
_____Scurt istoric al formarii raselor din grupa porumbeilor randunele_____
Porumbeii randunica sunt o varietate de porumbei domestici, care se remarca prin diferite modele fie de culoare fie de forma. Aceste modele au ca baza, in general, un porumbel alb cu aripi colorate si un mic desen de culoare pe partea de sus sau din fata a capului. Un element specific porumbeilor cu aripi colorate tip randunica il reprezinta spatele si umerii de culoare albă. Acest desen are forma unei inimi albe pe spate.
Dimensiunea porumbeilor randunica si forma corpului este aceea a unui porumbel de baza, de tip salbatic numiti si "porumbei comuni" sau "porumbei campenesti". Unele varietati de porumbei randunica au fost dezvoltate si selectate si cu alte elemente de ornament: incaltatura bogata sau mot mare, semicircular pe ceafa.
Numele de randunica este inspirat de la o specie de pasari salbatice cunoscuta in Europa sub denumirea de "Randunica de mare". Acestea au un desen specific, au corpul de culoare alba, aripile colorate si jumatatea superioara a capului colorata avand aspectul unui capac.
Astfel, porumbeii cu un asemenea penaj s-au numit porumbei randunica. In Germania, exista, de asemenea, rase denumite dupa omologii lor din lumea pasarilor salbatice: porumbei graur sau berzati.
Porumbeii randunica fac parte dintr-o grupa foarte mare de porumbei cunoscuta sub numele de "porumbei de culoare". Porumbeii de culoare sunt o grupa foarte larga de porumbei caracterizati de o structura a corpului foarte asemanatoare porumbeilor campenesti. La rasele de porumbei de culoare au fost dezvoltate o mare varietate de desene, de culori si combinatii de culori. Nu cu multi ani in urma, deoarece majoritatea porumbeilor de culoare sunt originari din Germania, acestea au fost, de asemenea, numite "porumbei jucarie germani".
Porumbeii randunica au fost, cel mai probabil, selectionati pentru prima data in centrul Europei - Germania, Cehia, Slovacia si Polonia - cu circa 200 - 300 de ani in urmă. Regiuni diferite au dezvoltat rase diferite de randunele. Aceste rase diferite, cu ornamente din diverse culori au in comun fondul alb.
Randunelele sunt acum crescute in multe alte tari in afara Germaniei. In S.U.A. si Marea Britanie rasele cele mai apreciate sunt cele motate si incaltate in timp ce in Germania, rasele neincaltate sunt mai populare.

Sursa: traducere proprie dupa www.unitedswallowclub.com - S.U.A.

_____Standardul rasei_____

Origine: Saxonia, Muntii Erz, Silezia si Boemia

A. CIOC ..................... Usor indreptat in jos, moderat de lung, subtire si drept. Mandibula inferioara este de culoare alb - rozalie, cea superioara colorata corespunzator culorii mustei de pe frunte (la varietatile rosii si galbene culoarea ciocului este alb-rozalie, la varietatile negre partea de sus a ciocului este neagra, la varietatile albastre este albastru - negru iar la varietatile argintii culoarea partii de sus a ciocului este culoarea cornului).
B. NARI...................... Lungi, slab pronuntate, netede si alb pudrate.
C. CAP ...................... De marime mijlocie, elipsoida, cu fruntea bombata, destul de ricata, crestetul drept, purtat orizontal. Se cunosc varietati, motate sau nemotate. Mărimea capului trebuie să fie proportionala cu mărimea corpului. La varietatile motate, motul semicircular de pe ceafa este mare, fara intreruperi si se incheie de ambele părti cu rozete laterale, bine definite.
D. OCHI, GENE..........Negri, cu gene subtiri, putin pronuntate de culoarea, rozalie a pielii.
E. GAT ...................... De lungime medie, gros, usor arcuit si purtat vertical, cu barbia scobita in linii fine.
F. PIEPT ................... Rotunjit, putin scos înainte si acoperind cu pene coturile aripilor.
G. SPATE ................ Lat la umeri cu linia dorsala dreapta si oblica inclinata spre coada intr-un unghi de cca. 15 grade.
H. ARIPI .....................Lungi, puternice, drepte, lipite de corp, cu varfurile ridicate deasupra cozii fara sa se atinga insa intre ele.
I. COADA .................. De lungime medie, purtata strans, cu directie oblica, lata de o pana si jumatate, si fara sa atinga podeaua. Are 12 rectrice si glanda uropigiana bine dezvoltata.
J. PICIOARE ............ Picioarele sunt de lungime mijlocie pot fi neincaltate sau incaltate, in acest caz, fluierele si degetele prezentand o incaltatura bogata, exceptional de mare (10 - 15 cm). Incaltatura, formata din 3 straturi de pene este plana iar privita de sus curbura formata de marginea incaltaturii are forma unei seceri. Calitatea si forma penelor din incaltatura, primeaza in fatalungimii acestora.
K. PENAJ ................. Tare, neted, bogat si strans de corp.

Surse: Peterfi Stefan - Crestere porumbeilor, editia a II-a Traducere proprie dupa www.unitedswallowclub.com - S.U.A.
Randunica de Saxonia, 2013
Randunica de Saxonia, 2013

Comentarii album • 2
sopinceanc 27 January 2016  
Superb exemplar
Raportează
porumbeirazvan 27 January 2016  
Multumesc!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.